Veel mensen hebben juist in deze moeilijke tijd extra behoefte aan contact, zomaar een praatje, een luisterend oor of iemand die met hen meedenkt. Contact is juist nu zo belangrijk. Denk maar aan mensen die het huis niet uit kunnen of alleen zijn. Zij zien uit naar een bezoekje of belletje van een vrijwilliger of maatje van Humanitas. Humanitas is dan ook op zoek naar vrijwilligers voor diverse projecten.
Een telefoontje van een Belmaatje doet zoveel
In de beginperiode van Corona konden veel vrijwilligers geen bezoeken meer afleggen. Humanitas heeft het mogelijk gemaakt dat vrijwilligers telefonisch in contact kwamen met mensen die behoefte hadden aan een gesprek, ook al kon dat niet in levenden lijve. Vooral mantelzorgers bleken hier blij mee te zijn. Maar ook voor anderen die steeds minder mensen zagen en gedwongen thuis moesten blijven, was het een uitkomst.
Soms komen we achter vergeten dingen
Bij Vrijwilligers & Dementie bezoeken vrijwilligers mensen thuis die een vorm van dementie hebben. Eens per week zien ze elkaar en ondernemen ze allerlei activiteiten variërend van gezellig een kopje koffie drinken, wandelen, winkelen tot een uitstapje maken. Ook maakt het bezoek mogelijk dat de mantelzorger er even uit kan. Vrijwilliger Maria vertelt: “Op een vaste dag in de week kom ik bij mevrouw H. Zij houdt erg van gezelligheid en heeft kaarsjes aan. In huis kunnen we goed op afstand van elkaar zitten. We delen de dingen van de afgelopen week met elkaar. Mevrouw weet veel en is ook vergeetachtig. Soms komen we achter de vergeten dingen. Mevrouw ziet altijd de positieve dingen en geeft dit graag door. Het is zo fijn om bij haar op bezoek te kunnen gaan.“
Maatjes in kwetsbare situaties
Vrijwilligers van Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg verlichten het leven van mensen in een belangrijke intensieve periode van hun leven. Ze nemen wat uren van een mantelzorger over en hebben tijd en aandacht voor de zieke in hun laatste levensfase. Ook de mantelzorger kan zijn of haar verhaal kwijt. “Wekelijks wandel ik met de 90-jarige mevrouw Y,” vertelt vrijwilliger Gea, “zij is licht dementerend en haar man is terminaal ziek. Wat een kwetsbare situatie. Ik krijg bij thuiskomst steevast een oprecht bedankje van meneer. En als ik de opgeklaarde, heldere blik van mevrouw zie, besef ik opnieuw wat een voorrecht het is gezond te zijn, en door iets simpels als een wandeling in de buurt het samen fijn te hebben.”
(Bel)maatje of vrijwilliger worden? Of heb je hulp nodig?
Wil je ook mensen helpen die het hard nodig hebben? Voor meer informatie of aanmelding voor kun je terecht bij Piet Risselada, p.risselada@humanitas.nl, 06-83810227 of Lotte Dorrestein, l.dorrestein@humanitas.nl, 06-23039744. Als je ook graag hulp wilt van een vrijwilliger of (bel)maatje, dan kun je contact opnemen met het meld- en informatiepunt van Humanitas, 050-3126000.