Toets zelf de hoogte van je huurprijs!

Twijfel je over de prijs die je voor je kamer/woning betaald? Maar je hebt eigenlijk geen idee of dit daadwerkelijk zo is? Daarvoor is het woonwaarderingssysteem opgesteld. Onder de meeste mensen is dit beter bekend als ‘het puntensysteem’.

Zie de site www.huurcommissie.nl/onderwerpen/huurprijs-en-punten/huurprijscheck-en-puntentelling/

Dit puntensysteem geeft de kwaliteit van een huurwoning in punten weer. Dit systeem werkt eenvoudig. Elk onderdeel van een woning krijgt punten zoals de oppervlakte en isolatie. Zo leveren een tuin of dubbel glas extra punten op. Alle punten worden bij elkaar opgeteld en met dit puntenaantal kan de maximale kale huurprijs worden berekend. In dit artikel zullen wij je nadere informatie geven over dit puntensysteem.

Allereerst wat voorbeelden die voor een aanzienlijke vermindering van je huurprijs kunnen zorgen. Voor sommige delen van het huis hoef je namelijk niet eens te betalen. Bijvoorbeeld wanneer er een zitkamer in de woning aanwezig is, die wordt verwarmd door een gaskachel.  Dat is al een aardige meevaller, want voor gemeenschappelijke kamers die niet worden verwarmd door middel van een centrale verwarming ben je niks verschuldigd. Ook al is dit de grootste en mooiste kamer van de woning. Maar ook in het geval wanneer je oppervlaktes in je kamer hebt die lager zijn dan 60 cm, wat vaak voorkomt bij schuine daken, mag de verhuurder geen huur vragen.

Er kleeft wel een probleem aan dit puntensysteem. Dit heeft als reden dat verhuurders zelf vaak geen gebruik van het puntensysteem maken. In plaats daarvan gaan zij uit van de marktprijs. Met als gevolg dat, zeker in de grotere steden, de vraag en daarmee de huurprijs van een kamer te hoog is. Dat het puntensysteem zegt dat die huurprijs te hoog is, lijkt een wassen neus. De verhuurder zal zelf natuurlijk niet tegen de huurder vertellen dat de huurprijs volgens het puntensysteem te hoog is. Nee, vaak zal je daar toch zelf het initiatief moeten nemen. Daarna staan er pas gespecialiseerde instanties voor je klaar die huurverlaging kunnen afdwingen.

Wanneer je de stap hebt gezet om het puntensysteem te raadplegen en daaruit blijkt dat je huurprijs te hoog is, dan is het waarschijnlijk de moeite waard om verdere stappen te ondernemen. De huurder kan dan het beste zo snel mogelijk de verhuurder schriftelijk een huurverlagingsvoorstel toesturen. Dit is mogelijk tot het niveau van de maximale huurprijsgrens. Dit voorstel moet de huurder minimaal twee maanden voordat hij/zij wil dat de huurverlaging ingaat, opsturen. In dit voorstel dienen de oude en nieuwe huurprijs te worden vermeld, het percentage of bedrag waarmee de huur wordt verlaagd en de datum waarop de huurverlaging ingaat. Hierbij dient tevens de puntentelling van de woonruimte te worden meegestuurd. Als de verhuurder het niet eens is met het voorstel tot huurverlaging, of niet reageert, dan kan de huurder de huurcommissie inschakelen. Dit moet hij doen binnen 6 weken na de door hem voorgestelde ingangsdatum van de huurverlaging. De huurcommissie zal dan zelf gaan onderzoeken of het voorstel terecht is.

Kortom, wanneer u twijfelt over uw huurprijs is het zeker de moeite waard om het puntensysteem te gebruiken. Blijkt er toch nog iets niet duidelijk te zijn, schroom dan niet om even langs te komen bij het Kamerbewoners Adviesburo of stel uw vraag via het vragenformulier op www.kamerbewonersadviesburo.nl.

Bezoekadres

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Kamer 0128 Turftorenstraat 21 Groningen

Updated: 24 november 2014 — 11:29

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *