Oud en nieuw vieren en corona

Helaas kunnen we oud en nieuw dit jaar niet vieren zoals we dat altijd graag doen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, adviseren we u dringend om ook tijdens de jaarwisseling afstand te houden, drukke plekken te mijden en oud en nieuw zoveel mogelijk thuis te vieren, met uw eigen gezin of huisgenoten. Evenementen en feesten zijn dit jaar helaas niet toegestaan.

Ondersteuning in de wijken
In de aanloop naar oud en nieuw en tijdens de jaarwisseling zijn de medewerkers van WIJ Groningen veel aanwezig in de buurten. Inwoners en bewonersverenigingen kunnen bij hen terecht als ze vragen hebben of zich zorgen maken. De WIJ-medewerkers maken dagelijks rondes door de wijk. Ook hebben zij overleg met o.a. verenigingen, speeltuinen, buurthuizen en organisaties. Hebt u vragen, ideeën of zorgen? U kunt contact opnemen met het WIJ-team in de buurt. Adres en telefoonnummer vindt u op www.wijgroningen.nl.

Activiteiten voor jongeren
Veel grootschalige evenementen en feesten zijn helaas afgelast. De gemeente en WIJ Groningen kijken welke lokale activiteiten coronaproof door kunnen gaan. Kijk voor een actueel overzicht op de website www.wijgroningen.nl of raadpleeg uw wijkwebsite voor eventuele activiteiten.

Basisregels tegen corona
Alleen samen krijgen we corona onder controle. Houdt u zich daarom aan de basisregels:

  • Blijf bij klachten thuis en laat u testen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog.
  • Vermijd drukte:

– Ga weg als het druk is.

– Reis zo min mogelijk.

  • Sinds 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare publieke ruimtes.

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kunnen soepeler of strenger worden. Kijk voor de actuele maatregelen op www.rijksoverheid.nl.

Vuurwerkverbod
In het hele land is vuurwerk verboden tijdens oud en nieuw 2020-2021. U mag het niet verkopen of afsteken. Dit verbod geldt voor al het vuurwerk dat jaarlijks verkocht werd op de 3 dagen voor oud en nieuw. Dit is omdat de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers door het coronavirus heel hoog is. Sterretjes, knalerwten en trektouwtjes zijn wel toegestaan. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl.

Carbid schieten
De burgemeesters van de Groninger gemeenten hebben afgesproken dat zij tijdens de komende jaarwisseling carbidschieten alleen onder strenge voorwaarden toestaan. Binnen de bebouwde kom is carbidschieten verboden. Buiten de bebouwde kom mag de groep aanwezigen bij het carbidschieten niet groter zijn dan 4 personen. Georganiseerde carbidevenementen zijn daarom niet toegestaan. Het enige wat bijvoorbeeld dus mag is het schieten van carbid met 4 personen op het eigen weiland van een boerderij die buiten de bebouwde kom ligt.

De burgemeester van Groningen doet een dringend beroep op mensen die geen ervaring hebben met het schieten van carbid. Namelijk: doe het niet! Net als bij het verbod op het afsteken van vuurwerk geldt dat extra druk op de zorg zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Mensen die niet weten hoe ze carbid moeten schieten, lopen het risico om gewond te raken.

Overlast melden
Overlast van vuurwerk en carbid kunt u melden bij het Meldpunt Overlast en Zorg.

Het Meldpunt Overlast en Zorg is bereikbaar via tel. 050-587 58 85, maandag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur, en via de website: https://gemeente.groningen.nl/overlast-en-zorg-melden.

Ervaart u op dit moment ernstige overlast en denkt u dat ingrijpen door de politie nodig is? Bel de politie: 0900-8844. Bij acuut gevaar belt u 112.

Updated: 6 december 2020 — 13:20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *