Let’s Gro is het festival over de toekomst van Groningen, voor en door Groningers. Tijdens deze vijfde editie – het eerste lustrum!- is iedereen vier dagen lang, van woensdag 1 tot en met zaterdag 4 november van harte welkom. Het festival programma is zeer divers, er zijn lezingen en workshops, expedities en (film) voorstellingen, maar ook productpresentaties, keynotes, proeverijen en zelfs een ‘late night’ talkshow. De toegang is gratis.
Op Let’s Gro kunnen bezoekers volop contacten leggen, inspiratie opdoen, zich verbazen en bovenal de horizon verbreden. Vanuit Stad en regio zijn meer dan 100 initiatieven aangemeld en er staan 3 thema’s extra centraal: digitaal, mobiliteit & onderwijs. Het hart van het festival is de Let’s Gro tent op de Grote Markt, het merendeel van de 120+ activiteiten zijn geconcentreerd in de binnenstad en de twee themadagen over mobiliteit en onderwijs in DOT.
Bekende sprekers
Op woensdag 1 november verwelkomt Let’s Gro twee beroemde oud stadjers: Klaas Knot (president van de Nederlandsche Bank) en Peter Hein van Mulligen (hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek) vertellen hoe de stad er voor staat. Donderdag 2 november is het woord aan Carlo van de Weijer (o.a. TomTom & TU Eindhoven) over de snelle veranderingen in de wereld van mobiliteit. Daarna – terug van weggeweest – Brent Toderian (directeur TODERIAN UrbanWORKS Vancouver) over hoe je een aantrekkelijke & levendige stad kan creëren. Trendwatcher Ibrahim Ibrahim (managing director Portland Design) geeft zijn visie op shopping en het veranderende consumentengedrag. Charles Landry presenteert zijn nieuwste boek The Civic City in a Nomadic World, waarin oude zekerheden ons ontvallen en een nieuw soort steden ontstaat. Ook op vrijdag theatermaker Lucas de Man over kunst en zorgpreventie.
Jubileumspecials
Er zijn dit jaar ook een aantal specials, waarin het festival een aantal programma’s en thema’s clustert. Op de website zijn ze terug te vinden en hieronder alvast een aantal highlights:
Op Let’s Move op donderdag 2 november gaat het over hoe we in de toekomst snel, makkelijk en comfortabel kunnen reizen en hoe we als stad goed bereikbaar blijven voor de rest van de wereld. Thema’s zoals smart mobility, fietsparkeren, stadslogistiek en de waterstof economie worden uitgediept. Onderwijs en Groningen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens het festival krijgt de bezoeker op vrijdag 3 november een avontuurlijk overzicht van de stand van zaken met o.a. kunstmatige intelligentie en 21st century skills. Met als kers op de taart de finale van The Battle of the Schools waar 17 teams van mbo- en hbo-opleidingen in een 48 uur battle met elkaar de strijd aangaan om het beste idee. Op zaterdag 4 november in de Let’s Gro tent op de Grote Markt draait het om kinderen en de wondere wereld van techniek met robots, drones en virtual reality in samenwerking met ITurnIT. De tweede editie van DIGITAL X Groningen is een evenement waarin je je digitale vaardigheden kunt verbeteren met o.a. workshops van Google, Ordina, TheFactor.E en Bossers & Cnossen. Leeuwarden-Fryslân is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa en presenteert zich op Let’s Gro. Met een preview van het programma en een preview van Waste NO Waste Factory dat in het kader van de Culturele Hoofdstad in 2018 op het Suikerunieterrein wordt georganiseerd. Dit bijzondere project van de internationaal bekende kunstenaar Claudy Jongstra krijgt op Let’s Gro een kick-start met een mobiele bakoven, bekende topkunstenaars en meer.
Let’s Gro is gratis te bezoeken, voor een aantal activiteiten moeten bezoekers zich vooraf aanmelden. Een aantal evenementen heeft Engels als voertaal. Ook zijn er bij enkele events doventolken aanwezig. Meer informatie is te vinden via de website letsgro.nl of download de app in de stores.