Gemeente zoekt jonge beeldende kunstenaars

De Gemeente Groningen stelt ieder jaar twee Hendrik de Vriesstipendia van elk 6.000 euro beschikbaar voor aanstormende talenten in de scheppende kunsten. Dit jaar staat de inschrijving vanaf 22 juni open voor nieuwe plannen van beeldend kunstenaars.

De aanmeldingen moeten voor 18 september 2016 binnen zijn. Aanmelden kan via de website van de gemeente Groningen gemeente.groningen.nl/stipendia. De prijs wordt op zaterdag 10 december 2016 uitgereikt tijdens het talentevent ‘Wildvang’ in het Centrum Beeldende Kunst (CBK).

Jury

Een jury beoordeelt alle inzendingen en stelt twee winnaars voor aan het college van B&W van de gemeente Groningen. De jury beoordeelt de plannen vooral op artistiek-inhoudelijke aspecten, zoals persoonlijke visie, beheersing van het vak, de plaats die het project inneemt binnen het oeuvre en de haalbaarheid ervan.

Wildvang

De twee prijswinnaars worden bekendgemaakt, en ontvangen de stipendia tijdens het talentevent Wildvang op 10 december dat plaatsvindt in het CBK aan de Trompsingel 27. Daar presenteren ook de literaire winnaars van vorig jaar de resultaten van hun stipendia. Wildvang is het jaarlijkse event dat de spotlights richt op het artistiek talent van Groningen. Met muziek, deejays, poëzie en beeldende kunst.

Hendrik de Vries

In 1986 heeft de gemeente Groningen, als eerbetoon aan de dichter en schilder Hendrik de Vries (1896-1989), het Hendrik de Vriesstipendium ingesteld. Het stipendium is een aanmoedigingsprijs voor professionele jonge kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. Het gaat jaarlijks om twee stipendia van elk 6.000 euro. In het ene jaar richt het stipendium zich op literatuur, en het andere jaar op beeldende kunst. In 2016 is de toekenning van het stipendium voor de beeldende kunst.

Updated: 24 juni 2016 — 13:47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *