Ga mee vleermuisspotten op zaterdag 29 augustus

Op zaterdag 29 augustus organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie de jaarlijkse vleermuisexcursie ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis.
Speciaal dit jaar gaat de aandacht naar de vijver tussen de Papiermolenlaan en de Vondellaan. Deze vijver, omzoomd door enorme bomen, is een toplocatie voor vleermuizen in de stad. Er foerageren vijf verschillende soorten en de vijver is een essentieel foerageergebied voor nabij gevestigde kolonies.
Een van die bijzondere soorten is de watervleermuis. Zijn zij niet te spotten bij de vijver, dan wordt een korte wandeling gemaakt door het Sterrebos of te zien of deze bijzondere soort wel bij de vijver aan de Kempensberg te vinden is.
Tijdens de excursie kunnen deelnemers meer te weten over het leven van deze schemerdiertjes. Waar wonen ze? Waar leven ze van? En hoe zijn ze te helpen? Overdag zie je ze niet, maar bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker en vliegen ze razendsnel rond op zoek naar insecten. Met een batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken herkend worden en kan hun soort worden bepaald.

Zuidelijke Ringweg

Dit jaar wordt niet zonder reden de vijver tussen Papiermolen- en Vondellaan aangedaan. Bij de heraanleg en verbreding van de zuidelijke ringweg zou deze vijver moeten verdwijnen. In de planvorming is de compensatie voor het verlies van dit foerageergebied van deze beschermde dieren helaas niet meegenomen. Het verdwijnen van de vijver is onderdeel van het beroep dat door de Actiegroep Zuidelijke Ringweg is aangespannen.
Opgave
Aanmelden kan door voor 27 augustus een e-mail te sturen naar info@nmfgroningen.nl of te bellen met 050-3130800. Het aantal deelnemers is beperkt in verband met het aantal beschikbare begeleiders en detectoren.  Bij veel belangstellenden, wordt geprobeerd een extra excursie in park Groenestein te organiseren. Kosten voor deelname: € 2,50 per deelnemer.
De excursie begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.15 uur en start bij de trappen van het Openluchtzwembad De Papiermolen. In verband met de ruige begroeiing met brandnetels wordt het dragen van een lange broek aanbevolen.
Kijk voor meer informatie op www.nachtvandevleermuis.nl. Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgelast en eventueel verplaatst naar de reservedatum: zondag 30 augustus.
Updated: 20 augustus 2015 — 14:00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *