Fietsen langs buurtmoestuinen tijdens de Nationale Dag van de Stadslandbouw

Op 6 juni is het Nationale Dag van de Stadslandbouw. In heel Nederland openen stadse boeren, buurtmoestuinen en –boomgaarden hun deuren. In Groningen organiseert de Natuur en Milieufederatie een fietstocht langs vijf verschillende soorten moestuinen en nodigt iedereen die nieuwsgierig is uit om mee te fietsen en te picknicken. 

Ook wethouder burgerparticipatie Mattias Gijsbertsen doet mee aan de fietstocht. Om zijn betrokkenheid en die van de gemeente Groningen te tonen bij al die initiatieven die de stad zoveel groener, gezonder en leefbaarder maken deelt hij bessenstruiken uit aan de deelnemers van de buurtmoestuinen.
Programma
De tocht start in Zernike, waar een van de initiatiefnemers van Frankville vertelt over dit initiatief en de idealen waar het onderdeel van uitmaakt. Frankville is zeker meer dan een moestuin! De volgende stop is bij Moestuin aan de Venuslaan. Dit is een pas gestart initiatief waarbij cliënten van een zorginstelling meehelpen met het onderhoud van de tuin. Dan staat de Grote Beerstraat op het programma. De buurtmoestuin draait nu een jaar of drie, en bestaat uit diverse veldjes in de open grond. Iedere buurtbewoner verbouwt er zijn eigen stukje grond.
Vervolgens is het tijd voor de pop-up picknick in het Noorderplantsoen. Voor de drankjes is gezorgd, maar verder is het de bedoeling dat iedereen zijn eigen eten, kleedje en eetgerei meeneemt. Bij slechter weer is er een binnenlocatie.
Na de picknick is het vijf minuten fietsen naar de onlangs geopende moestuin HortusHof in de Violenhof. Een bijzonder stukje braakliggend terrein in de binnenstad is omgetoverd tot een prachtige buurtmoestuin! Er valt al een heleboel te zien.
Met Vrouw Wichers Zegen
Tot slot van de binnenstad naar de H.L. Wichersstraat, waar buurtmoestuin Met Vrouw Wichers’ Zegen ligt. Op een stukje grond dat over niet al te lange tijd plaats maakt voor de zuidelijke ringweg ligt nu nog een bijzondere moestuin. De buurtbewoners werken in alles samen: kweken, zaaien, onderhouden en oogsten en met gebruik van een heuse zelfgemaakte almanak! De initiatiefnemers vertellen er graag over. Na het zien van al deze bijzondere en verschillende initiatieven sluiten we in de H.L. Wichersstraat af met een borrel.
Praktische informatie
Meefietsen? Opgeven kan via www.eetbarestadgroningen.nl
Startpunt: begin Crematoriumlaan bij Frankville.
Tijd: 12.00-15.00 uur
Updated: 1 juni 2015 — 19:15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *