Elkaar ondersteunen in tijden van corona

Veel mensen willen nu graag hun kwetsbare medemens helpen. Hieronder een overzicht van alle initiatieven waar in de gemeente Groningen gebruik van kan worden gemaakt. Voorbeelden van waar mensen een ander bijvoorbeeld bij kunnen helpen: boodschappen doen, oppassen, kaartjes of tekeningen sturen, even bellen/skypen/ WhatsApp, spelletje doen via mobiel/internet, hond uitlaten, bosje bloemen voor de deur leggen, medicijnen brengen of hulp bij thuisonderwijs.

Hulpdiensten
Hulp in Praktijk (HIP)
https://hiphelpt.nl/home.html
085 1301535
Hulp in Praktijk is een landelijke organisatie met een lokale vestiging in Groningen. De vrijwilligers komen uit de plaatselijke kerken en helpen bij boodschappen, vervoer of een luisterend oor. Vraag en aanbod worden door de plaatselijke helpdesk van HiP bij elkaar gebracht.

Hulpdienst Humanitas
mip.groningen@humanitas.nl
050 3126000
https://www.humanitas.nl/afdeling/Groningen_Stad/
Via het Meld- en Informatiepunt (MIP) van Humanitas Groningen kun je je hulpvraag stellen. Humanitas zoekt dan een passende vrijwilliger.

Stichting Present (update 18/3)
050 – 577 85 38 (maandag, woensdag en vrijdagochtend)
Aanmelding via https://stichtingpresent.nl/groningen/hulpverlenerintijdenvancorona/
Groepjes van 3-4 vrijwilligers worden aan kwetsbare gezinnen of bewoners gekoppeld om ze te ondersteunen. Stichting Present richt zich op bewoners die zelf niet goed in staat zijn hulp te regelen en waar al zorgverleners bij betrokken zijn. Hulpaanvragen kunnen alleen door hulpverleners worden gedaa.

Telefonisch contact, apps, Facebookgroepen en websites
Rode Kruis Hulplijn
070-4455888
(ma-vr 9.00-21.00 uur, za 10.00-16.00 uur)
Je kunt bellen voor advies, een luisterend oor of extra hulp

Whapp
Te downloaden via google play of de app store.
Bij vragen: 050-3051900 info@link050.nl
Via deze app van www.wehelpen.nl kun je je hulp aanbieden of om hulp vragen. De app matcht mensen die bij elkaar in de buurt wonen.
Je moet hiervoor een gratis account aanmaken.
Ook kun je via de website van wehelpen je aanmelden.

De Luisterlijn
Landelijk: 0900-0767
Lokaal: 050 – 525 00 00
Kosten zijn de gebruikelijke belkosten van je provider
Vrijwilligers bieden een luisterend oor, in deze tijd speciaal ook voor mensen die eenzaam zijn, bang of zorgen hebben rondom corona. Ze zijn 24/7 te bereiken.

Heel Groningen belt
Via dit Google Docs-formulier kun je je opgeven.
Telefonisch is ook mogelijk: 06-24 99 49 54
Initiatief van Stadshelden om eenzaamheid in deze tijden het hoofd te bieden. Mensen kunnen zich opgeven dat ze gebeld willen worden of iemand willen bellen. Met name gericht op ouderen die nu geen bezoek meer kunnen krijgen, maar ook om eventuele hulpvragen te inventariseren.

Groningers voor elkaar
https://www.facebook.com/groups/groningersvoorelkaar
Bewoners van stad en provincie Groningen bieden hulp aan. Ook kun je op deze facebookgroep een berichtje plaatsen dat je graag hulp wilt.

Nextdoor
Te downloaden via google play of de app store.
Mensen kunnen via deze buurt- app aanbieden om elkaar te helpen.

Gewoon mensen die mensen willen helpen
www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl
Landelijk initiatief vanuit studenten waar mensen die hulp nodig hebben of mensen die hulp willen bieden zich kunnen opgeven via de website. Er zijn ook briefjes te downloaden die je bij je buren in de bus kunt doen.

Oppassistent Groningen
www.oppassistentgroningen.nl
Ouders die in de zorg werken en oppas voor hun kinderen nodig hebben, worden gekoppeld aan zorgstudenten die nu niet kunnen studeren.

Helpende hand voor hulpbehoevende stadjers
https://www.facebook.com/groups/helpendehandvoorstadjers
Facebookpagina voor Groningers waar allerlei hulp wordt aangeboden, zoals hulp bij digitaal thuisonderwijs door Pabostudenten, en hulp wordt gevraagd, zoals kaartjes voor mensen in het ziekenhuis of het doen van boodschappen.

Niet alleen (update 18/3)
https://nietalleen.nl/
0800-1322 (maandag t/m donderdag 9.00 – 21.00 uur
Vrijdag 9.00 – 16.00 uur)
Dit platform verbindt de talloze lokale hulpinitiatieven aan elkaar en aan hulpvragers. De hulpvraag en het hulpaanbod wordt door één van de samenwerkende organisaties opgepakt en doorgestuurd naar een organisatie bij de bewoner in de buurt.

Student voor Stad (update 19/3)
https://www.studentvoorstad.nl/
info@studentvoorstad.nl
Platform om studenten die allerhande hulp kunnen bieden te verbinden aan mensen en organisaties die hulp nodig hebben. Een initiatief vanuit verschillende studentenorganisaties.

Toppas (update 19/3)
https://www.toppasgroningen.com/
toppas_groningen@outlook.com
06 40583643
Toppas Groningen biedt gratis oppas aan werkende ouders in cruciale beroepen en sectoren. Het is een bestaand bedrijf met 200 studenten-oppassers dat in deze tijd deze gratis dienst aanbiedt met behulp van vrijwilligers.

Updated: 20 maart 2020 — 14:53

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *