De zorg in Groningen gaat veranderen…..

‘WIJ Groningen’ nieuwe naam voor sociale wijkteams

WIJ Groningen is de nieuwe, overkoepelende naam voor de sociale wijkteams in Groningen. Alle Stadjers, van jong tot oud, kunnen voor informatie, ontmoeting, ondersteuning en jeugdzaken terecht bij hun eigen WIJ-team in de buurt. De nieuwe teams van WIJ Groningen worden vanaf volgend jaar fasegewijs ingevoerd. 

Onder WIJ Groningen bundelen diverse organisaties hun krachten. Het gaat hierbij om de sociale teams, de Stips (steun- en informatiepunten in de wijk), het Zorgloket en de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Op dit moment zijn er sociale teams in Selwerd, Vinkhuizen, Beijum, Lewenborg, de Oosterpark en de Korrewegwijk. De gemeente Groningen start binnenkort met een communicatiecampagne rondom WIJ Groningen.

Flexibel concept

WIJ Groningen is een overkoepelende naam. Er komen elf WIJ-teams in de stad. Voor alle Stadjers een team dichtbij huis. De teams krijgen de wijknaam waar het team gevestigd wordt. Hierbij ontstaan dus de teams WIJ Vinkhuizen, WIJ Lewenborg, WIJ Hoogkerk enz. Op deze wijze is ieder WIJ-team goed herkenbaar binnen het eigen gebied.

Wat doet WIJ?

Bij de WIJ-teams kunnen alle inwoners van 0 – 100 jaar terecht met vragen over ondersteuning en zorg. De WIJ-medewerkers bieden daar begeleiding volgens het principe één regisseur en één plan voor één huishouden. Vrijwilligers en beroepskrachten met hun eigen specialisatie werken samen in de WIJ-teams. Naast ondersteuning van wijkbewoners stimuleren de WIJ-teams ook de sociale samenhang en ontwikkeling in de wijk. Dat doen ze via de inzet van onder andere buurtwerk, opbouwwerk en jeugd- en jongerenwerk. Activiteiten van het Zorgloket, de CJG’s en de Stip’s gaan onderdeel uitmaken van de dienstverlening van WIJ Groningen.

WIJ-teams

De elf nieuwe WIJ-teams zijn: WIJ Hoogkerk, WIJ Vinkhuizen, WIJ Selwerd, WIJ Schilderswijk, WIJ Rivierenbuurt, WIJ Corpus den Hoorn, WIJ Beijum, WIJ Korrewegwijk, WIJ Oosterpark, WIJ Lewenborg en WIJ De Wijert. Alle WIJ-teams starten hun werkzaamheden in de loop van 2015. De gemeente Groningen voert de regie over alle op te zetten WIJ-teams. Voor gebieden waar nog geen WIJ-team is, verwijst de gemeente in de tussentijd naar het Zorgloket, een vestiging van Stip of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in de buurt.

Updated: 6 november 2014 — 18:38

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *