Buurtgenoten centraal in Groningse Week tegen de Eenzaamheid

Bijna 43% van de Groningers voelt zich wel eens eenzaam. Dat is bijna de helft van alle inwoners. Van 1 tot en met 8 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Zo ook in Groningen. Het stadsnetwerk eensamen, dat zich hard maakt voor de aanpak van eenzaamheid in Groningen, heeft samen met Oog TV een miniserie gemaakt: ‘Buurtgenoten over eenzaamheid’. Op 5 oktober is de primeur tijdens een stadsgesprek over eenzaamheid in het Forum. Iedereen is welkom.

Vele gezichten van eenzaamheid

“Eenzaamheid wordt nog te vaak geassocieerd met ouderen en kwetsbare mensen” vertelt Saskia Roest van Humanitas Groningen en kartrekker van eensamen. “Terwijl ook jongeren, studenten, jonge ouders en bijvoorbeeld mantelzorgers eenzaam kunnen zijn. En dat je niet per se alleen hoeft te zijn om gevoelens van eenzaamheid te ervaren. Eenzaamheid kan iedereen overkomen.” In de serie persoonlijke portretten, gestart in de week tegen eenzaamheid vorig jaar, heeft eensamen laten zien dat eenzaamheid vele gezichten heeft. Herkenbare verhalen van gewone Groningers uit alle lagen van de samenleving. Verhalen die uitnodigen tot meer gesprek over eenzaamheid en het taboe helpen doorbreken.

Voor iedereen anders

Dit jaar verlegt eensamen de aandacht naar de wijken: wat doen buurtgenoten als ze eenzaamheid ervaren, zelf, of bij een ander? Samen met Oog TV maakte eensamen een vijftal afleveringen in vijf verschillende wijken: ‘Buurtgenoten over eenzaamheid’.  Roest: “Er wordt landelijk, maar ook internationaal, veel onderzoek gedaan naar wat werkt tegen eenzaamheid. De kern is dat wat werkt voor iedereen anders is. Niet iedereen wordt blij van een koffie-ochtend. Maar ook niet iedereen heeft een therapeut nodig. Het is dus de kunst om zelf, of bij een ander na te gaan wat dat gevoel van eenzaamheid eigenlijk vertélt. Als je dat weet, weet je ook wat je er aan zou kunnen doen.”

Die verschillende manieren van omgaan met eenzaamheid staan in de nieuwe serie centraal. Verhalen van buurtbewoners die zelf eenzaamheid ervaren en in beweging komen, én verhalen van initiatiefnemers die iets willen doen om eenzaamheid tegen te gaan. Van de buurtkoffie, tot samen bewegen, tot inrichting van wijken die uitnodigen tot meer onderling contact.

Week tegen Eenzaamheid

Van 5 t/m 9 oktober zendt Oog TV elke dag een nieuwe aflevering van ‘Buurtgenoten over eenzaamheid’ uit. Parallel daaraan zijn de verhalen te vinden op facebook en de websites van Oog TV (www.oogtv.nl) en eensamen (www.eensamen050.nl). Op maandag 5 oktober organiseert eensamen in het Forum een stadsgesprek – inmiddels traditie – waar de eerste aflevering van ‘Buurtgenoten’ getoond zal worden en doorgesproken wordt over het thema. Roest: “Iedereen is welkom. Juist dat open karakter zorgt telkens weer voor hele mooie eerlijke gesprekken. Wat ons betreft een prachtige manier om een beetje nader tot elkaar te komen en samen te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen om dat percentage van 43% in Groningen terug te dringen.”

Vanwege Corona is de capaciteit is beperkt, maar mensen kunnen zich nog aanmelden voor het stadsgesprek via info@eensamen.nl

Updated: 26 september 2020 — 10:16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *